Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ



Η Ισπανία ανακηρύχθηκε χτες το βράδυ Πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη συνεχή φορά αφού στον μεγάλο τελικό διέσυρε την Ιταλία με 4-0! Τι κι αν οι Ιταλοί, αλλά και όλοι οι Ευρωπαίοι (εκτός των Ισπανών) θεωρούσαν πως η ποδοσφαιρική κυριαρχία της Ισπανίας έχει τελειώσει, τι κι αν ο Μάριο Μπαλοτέλι είχε απειλήσει τους "φούριας ρόχας" πως θα επιτύχει 4 γκολ, τι κι αν η μάχη της εξέδρας έγειρε προς την μεριά των Ιταλών, τι κι αν η Ιταλία ήταν μέχρι τότε η καλύτερη και πιο φορμαρισμένη ομάδα της διοργάνωσης, όλα αυτά όμως δεν απέτρεψαν την Ισπανία να αποδείξει πως η παντοδυναμία της στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα καλά κρατεί.
Ήδη από την αρχή του παιχνιδιού οι παίκτες του Ντελ Μπόσκε έκαναν αυτό που ήξεραν πολύ καλά να κάνουν. Κοίμισαν τους Ιταλούς με το αφόρητο passing game τους, και με έναν εξαιρετικό συνδυασμό κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ με τον Νταβίντ Σίλβα στο 14΄. Μετά από εκείνο το σημείο οι Ιταλοί ξύπνησαν, ανέλαβαν τα ηνία της αναμέτρησης και δημιούργησαν φάσεις για γκολ. Οι καλύτερες ήταν το σουτ-φάουλ του Αντρέα Πίρλο και τα δύο σουτ του Κασάνο στο 29΄και το 33΄όπου απέκρουσε ο Ίκερ Κασίγιας. Βέβαια εδώ να σημειώσουμε πως η Ιταλία είχε χάσει νωρίς (21΄) τον βασικότατο κεντρικό αμυντικό της, Κιελίνι. Τη θέση του πήρε ο Μπαλτσαρέτι.
Και εκεί που η Ιταλία πίεζε και αναζητούσε το γκολ η κλάση των Ισπανών "έγραψε" στο ταμπλό το 2-0 στην αναμέτρηση. Εκπληκτική αντεπίθεση των Ισπανών, εξαιρετική ασίστ του Τσάβι στον ταχύτατο Τζόρντι Άλμπα, ο οποίος σαν μεγάλος επιθετικός με απίστευτο πλασέ έκανε το 2-0 στο 41΄του ημιχρόνου. Τρία λεπτά αργότερα ο Ίκερ Κασίγιας ήταν και πάλι εκεί που έπρεπε και απομάκρυνε την τελευταία ευκαιρία για γκολ των Ιταλών στο παιχνίδι, το σουτ του Μοντολίβο.
Με φόρα από το σαφές προβάδισμα που είχε και την εξαιρετική εμφάνιση του πρώτου μέρους η Ισπανία μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο για να...τελειώσει το παιχνίδι. Δεν άφησε τους Ιταλούς να αποκτήσουν την κατοχή της μπάλας και να δημιουργήσουν ευκαιρίες αλλά αντίθετα με το δικό της "τίκι τάκα" δημιούργησε τις προϋποθέσεις και για τρίτο γκολ. Στο 49΄ λίγο μετά από μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Σεσκ Φάμπρεγας ο διαιτητής δεν έδωσε ξεκάθαρο πέναλτι στους Πρωταθλητές κόσμου αφού ο Μπονούτσι λίγο έλειψε να αλλάξει το άθλημα και από ποδόσφαιρο να το μετατρέψει σε...βόλλεϋ. Οι Ιταλοί αυτό που έκαναν ήταν να σουτάρουν από μακριά με πιο αξιόλογα σουτ αυτά των Ντι Νατάλε και Μπαλοτέλι.



Ο τελικός όμως τελείωσε στο 60΄. Στο ίδιο λεπτό ο Τσέζαρε Πραντέλι κάνει την τρίτη και τελευταία του αλλαγή με τον Τιάγκο Μότα να περνά στο παιχνίδι στη θέση του Μοντολίβο. Αλλά δεν έκατσε πολύ, αφού δυο λεπτά αργότερα υπέστη τράβηγμα και άφησε την ομάδα του με 10 παίκτες για 30 ολόκληρα λεπτά. Ε, κάπου εκεί τελείωσε και ο τελικός.
Η Ισπανία με προβάδισμα 2-0 αλλά και με αριθμητικό πλεονέκτημα δεν θέλησε να βιαστεί, ούτε να κουραστεί αφού δεν έδειξε διάθεση να ανοίξει την πλάστιγγα του σκορ. Οι δύο αλλαγές όμως του Βιθέντε ντελ Μπόσκε ο Φερνάντο Τόρες και ο Χουάν Μάτα δεν τήρησαν το...σχέδιο αφού σκόραραν και οι δύο στο 84΄και στο 88΄αντίστοιχα και έγραψαν το τελικό 4-0 της αναμέτρησης.
Με τη νίκη αυτή η Ισπανία κατακτά τον τρίτο τίτλο της στα τελευταία 8 χρόνια, και τί τίτλοι! Το 2008 κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ευρώπης, το 2010 το Πρωτάθλημα κόσμου και το 2012 ξανά το Πρωτάθλημα Ευρώπης. Και τα ρεκόρ αυτής της ομάδας ρέουν άφθονα.
Η Ισπανία έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε τρεις σερί μεγάλες διοργανώσεις. Είναι η πρώτη ομάδα που κατακτά δύο σερί Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Έγινε η πρώτη ομάδα που νικά με 4 γκολ διαφορά σε τελικό Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Έγινε η πρώτη ομάδα που βάζει τέσσερα γκολ σε τελικό Πανευρωπαϊκού. Για πρώτη φορά προπονητής (Βιθέντε ντελ Μπόσκε) κατακτά EURO, Μουντιάλ και Τσάμπιονς Λιγκ. Και είναι και η πρώτη φορά που μια ομάδα παίζει τέτοιο "μαγικό" ποδόσφαιρο στον αγωνιστικό χώρο.
Και όχι μόνο αυτά!!!
Η Ισπανία απέδειξε ότι είναι η καλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα όλων των εποχών σε ολόκληρο το κόσμο. Τα επιτεύγματά της δεν αναμένεται καμία άλλη ομάδα να τα ξεπεράσει. Αλλά δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα αλλά είναι και ο τρόπος που αυτό επιτυγχάνεται. Η Ισπανία δεν είναι άδικα η καλύτερη ομάδα στο κόσμο. Παίζει φανταστικό ποδόσφαιρο και δείχνει πως όταν θέλει να κερδίσει, κερδίζει με άνεση και μετατρέπει τις αντιπάλους της σε ομάδες Περιφερειακού Πρωταλήματος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου