Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ EURO

Η συμμετοχή της Εθνικής μας ομάδας στο EUR0 2012 θα είναι η τρίτη της συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τα τελευταία 8 χρόνια. Προηγήθηκε το αξέχαστο EURO 2004 αλλά και το EURO 2008 που  πραγματικά θέλουμε όλοι να το ξεχάσουμε.
Με αφορμή τη συμμετοχή της στο φετινό EURO που ξεκινά την Παρασκευή ας δούμε τί έκανε η Εθνική μας στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις EURO στις οποίες συμμετείχε. Ας ξεκινήσουμε από το αείμνηστο EURO 2004!

EURO 2004: "ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ EURO"


Αρχής γενομένης στις 12 Ιουνίου του 2004 όπου η Εθνική μας αντιμετώπιζε στην Πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος την οικοδέσποινα Πορτογαλία. Όλοι περίμεναν άνετη επικράτηση της ομάδας του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Καραγκούνης όμως πρώτα και ο Μπασινάς στη συνέχεια με σουτ και πέναλτι αντίστοιχα έφεραν την Εθνική μας μπροστά στο σκορ με 0-2. Το μόνο που κατάφεραν οι Πορτογάλοι ήταν να μειώσουν σε 1-2. Η "βόμβα είχε σκάσει!



Τέσσερις μέρες αργότερα στις 16 Ιουνίου 2004 η Εθνική μας αντιμετώπιζε το μεγαθήριο του ομίλου Ισπανία. Οι Ισπανοί κατάφεραν να προηγηθούν στο πρώτο ημίχρονο χάρη σε γκολ του Φερνάντο Μοριέντες ο Άγγελος Χαριστέας όμως στο δεύτερο ημίχρονο μετά από μαγική μπαλιά του Βασίλη Τσιάρτα έκανε με σουτ το 1-1 που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ. Είχαμε ήδη θέσει τις βάσεις για την πρόκριση αφού στους δύο πρώτους αγώνες είχαμε συγκεντρώσει 4 βαθμούς.



Την πρώτη και μοναδική μας ήττα γνωρίσαμε στις 20 Ιουνίου 2004 όταν αντιμετωπίσαμε την Ρωσία. Οι Ρώσοι όντας καλύτεροι από εμάς μας αιφνιδίασαν και στο πρώτο 20λεπτο του αγώνα προηγήθηκαν με 0-2. Το γκολ όμως το οποίο μας έδωσε την πρόκριση ήταν το γκολ του Ζήση Βρύζα  το οποίο επετεύχθη στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. Τέλικό σκορ 2-1, ήττα, αλλά γλυκιά ήττα για την Εθνική μας η οποία προκρίθηκε ως δεύτερη στην επόμενη φάση.

Στη φάση των "8" η Εθνική μας αντιμετώπισε την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλία. Όλα τα προγνωστικά και τα στοιχήματα ήταν υπέρ της ομάδας του Ζινεντίν Ζιντάν και μάλιστα πολλοί μιλούσαν για νίκη των Γάλλων με ευρύ σκορ. Όμως αυτό δεν έγινε. Η Εθνική μας όχι μόνο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων αλλά και με γκολ του Άγγελου Χαριστέα μετά από μαγική προσπάθεια του Θοδωρή Ζαγοράκη έριξε στο καναβάτσο τους Γάλλους με 1-0 και προκρίθηκε στην τετράδα της Ευρώπης. Αλλά το παραμύθι δεν σταματούσε εκεί.



Στις 1 Ιουλίου λοιπόν, η Ελλάδα αντιμετώπιζε στον δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης την Τσεχία. Οι Τσέχοι ήταν συνολικά καλύτεροι από την Εθνική μας αλλά η ελληνική ψυχή και καρδιά μίλησε στο τελευταίο λεπτό της παράτασης όταν ο Τραϊανός Δέλλας με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Τσεχ και παράλληλα έστειλε την Εθνική μας στον μεγάλο τελικό.



Το ταξίδι στη Πορτογαλία τελειώνει στις 4 Ιουλίου με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Αντίπαλος της Εθνικής μας, η οικοδέσποινα της διοργάνωσης Πορτογαλία, μία ομάδα την οποία αντιμετωπίσαμε και στην πρεμιέρα του τουρνουά. Τόσο στη πρεμιέρα όσο και στον τελικό το αποτέλεσμα δεν άλλαξε. Η Εθνική μας κέρδισε για δεύτερη φορά τη Πορτογαλία στην έδρα της με 1-0 και κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Θεωρώ πως τόσο το γκολ του Χαριστέα αλλά και η απονομή του Κυπέλλου στον Θοδωρή Ζαγοράκη είναι στιγμές που θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη και στη καρδιά κάθε Έλληνα.




EURO 2008: ΆΝΟΣΤΗ ΚΑΙ ΑΓΕΥΣΤΗ ΕΘΝΙΚΗ


Η Ελλάδα συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε EURO, αυτή τη φορά στην Αυστρία και την Ελβετία. Η Εθνική μας ως Πρωταθλήτρια Ευρώπης συμμετέχει ως επικεφαλής στον όμιλο με αντιπάλους τις Σουηδία, Ρωσία και Ισπανία.
Πρώτη αντίπαλος η Σουηδία στις 10 Ιουνίου του 2008. Η Ελλάδα δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, ελάχιστες φορές πέρασε τη σέντρα, χωρίς σωστή οργάνωση και καλή αμυντική λειτουργία δικαίως ηττήθηκε από τη Σουηδία με 0-2 με γκολ των Ιμπραχίμοβιτς και Λάρσον.



Επόμενη αντίπαλος της Εθνικής μας η Ρωσία του πολύ επικίνδυνου Αντρέι Αρσάβιν. Ούτε σε εκείνο τον αγώνα κατάφερε η Εθνική μας να απειλήσει τους Ρώσους με αποτέλεσμα να ηττηθεί και πάλι με 2-0 και να αποκλειστεί από τη συνέχεια της διοργάνωσης.
O τελευταίος αγώνας απέναντι στην Ισπανία ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα αφού και οι δύο ομάδες είχαν καθορίσει τη συνέχειά τους στη διοργάνωση. Η Εθνική μας όμως ήθελε να κλείσει τη διοργάνωση με μια καλή εμφάνιση απέναντι στη μετέπειτα Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Εν μέρει έπαιξε καλά, πέτυχε το πρώτο της γκολ στη διοργάνωση με τον Χαριστέα αλλά και πάλι ηττήθηκε με 1-2 από τους Ισπανούς.



Γενικά, μια πολύ κακή διοργάνωση για την Εθνική μας αφού δεν παρουσίασε τουλάχιστον τα αναμενόμενα. Ελπίζουμε πως στη φετινή διοργάνωση η Εθνική θα παρουσιαστεί καλύτερη και θα μας κάνει ΞΑΝΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου